Zo werkt de Tafelmethode met Stoplichtkaartjes

Tafels leren met groene, oranje en rode kaartjes

Voor het leren van de tafels zijn drie groene, vier oranje en drie rode kaartjes nodig. Met deze Stoplichtkaartjes kunnen alle tafels geoefend worden. De kaartjes worden staand neergelegd. Gebruik een aanwijsstokje om de kaartjes aan te wijzen. Het handigst is om tegenover het kind te zitten. Let er op dat je de kaartjes vanuit het perspectief van het kind van links naar rechts neerlegt. Houd daar bij het aanwijzen rekening mee! Benieuwd naar waarom er met deze kleuren wordt gewerkt? Lees dit blog.

Let op!

Voor het kunnen aanbieden van de tafels aan de hand van deze kaartjes zoals hieronder beschreven (Fase 4: Inoefenen met de Stoplichtkaartjes) is voorkennis nodig. Eerst dienen fase 1 tot en met 3 doorlopen te worden. Je leest hier meer over in de gratis handleiding! Ook is het mogelijk om meer te leren over deze methode. Zoek je begeleiding voor jouw kind of leerling? Een stoplichtkaartjesprofessional kan je verder helpen!

In het filmpje leg ik je uit hoe het werkt! Ging het ietswat te snel? Je kunt hieronder lezen hoe het in zijn werk gaat, ik leg het stap voor stap uit.

Munt

Tip: de kennismakingswebinar is misschien iets voor jou! In dit webinar wordt uitgelegd hoe deze methode werkt! Zo kun je de methode goed inzetten.

YouTube video

Groen

Oversteken bij groen licht mag. Over deze sommen hoef je wellicht niet lang na te denken. Daarom staan de groene kaartjes voor de makkelijke tafelsommen: 1 x ..., 10 x .... en 5 x ..... (hierna geschreven als 1x, 10x, 5x). Die volgorde is belangrijk! Het is de kapstok voor de vervolgstappen. Herhaal dit eerst een flink aantal keer voordat je de oranje kaartjes aanbiedt.

Wijs met je stokje: 1x, 10x en 5x, 1x, 10x en 5x, 1x, 10x en 5x.

Tafelmethode met stoplichtkaartjes_tafels leren _1
Tafelmethode met stoplichtkaartjes_tafels leren_ 2
Tafelmethode met stoplichtkaartjes_tafels leren_ 3
Tafelmethode met stoplichtkaartjes_tafels leren_ 4

Oranje

De oranje kaartjes staan voor de iets moeilijkere sommen: bij oranje moet je in principe stoppen, maar ben je al halverwege? Dan loop je gauw door. Voor deze sommen heb je iets langer denktijd nodig. Deze kaartjes liggen één groepje meer of minder van het groene kaartje af: 2x, 4x, 6x en 9x. Maak dat inzichtelijk voor kinderen, bijvoorbeeld door te vertellen of aan de hand van materiaal. Houd de groene kaartjes als basis als je de oranje kaartjes introduceert. Voeg eerst 2x toe. Oefen zo: 1x, 10x, 5x, 1x, 10x, 5x, 1x, 2x, 1x, 10x, 5x. Noem eerst de groene kaartjes in de 1x, 10x, 5x -volgorde en voeg vervolgens na de 1x de 2x toe, ga weer terug naar 1x, 10x, 5x.

Voeg vervolgens de 4x en 6x toe en noem de volgorde door steeds eerst met de groene kaartjes te beginnen en dan uit te stappen naar de 4x en dan 5x, 1x, 10x en 5x te noemen. Ga dus altijd eerst terug naar het groene kaartje van waar je bent uitgestapt. Oefen zo: 1x, 10x, 5x, 1x, 10x, 5x, 1x, 2x, 1x, 10x, 5x, 4x, 5x, 6x, 5x.

Daarna kun je de 9x toevoegen. Oefen dit uitvoerig. Oefen zo: 1x, 10x, 5x, 1x, 10x, 5x, 1x, 10x2, 9x, 10x, 5x.

Pas als dat er goed in zit is het zinvol om naar de rode kaartjes over te stappen. Als via de 5x de 4x uitgerekend moet worden en het tiental wordt overschreden, dan kun je ook eerst met de 9x beginnen.

Rood

Bij rood is oversteken niet toegestaan. Bij rood moet je je inhouden en stoppen. Je moet goed nadenken voordat je doet. De rode kaartjes staan voor de moeilijke tafels: 3x, 7x en 8x. De 3x ligt twee groepjes van de 1x af, maar ook twee groepjes van de 5x. Leer beide routes aan! Begin steeds bij de groene tafels.

De 7x ligt twee groepjes van de 5x af en de 8x ligt twee groepjes van de 10x af. Deze worden dus via één route aangeleerd. De rode kaartjes worden altijd via een groen en oranje kaartje aangeboden. Dat is belangrijk. Een reeks kan er als volgt uitzien: 1x, 10x, 5x, 1x, 10x, 5x 1x, 2x, 3x, 2x, 1x, 10x, 5x, 4x, 5x, 6x, 5x, 1x, 10x, 9x, 10x, 1x, 2x, 3x, 2x, 1x, 10x, 5x, 6x, 7x, 6x, 5x, 1x, 10x 9x, 8x, 9x, 10x, 5x enz.

Tafelmethode met stoplichtkaartjes_tafels leren_5
Tafelmethode met stoplichtkaartjes_tafels leren_6

Er is uiteraard nog veel meer te vertellen over deze methode. In de handleiding wordt veel uitgebreider stil gestaan bij hoe je de methode kunt inzetten.

Bestel de gratis handleiding via de webshop want zo wordt het werken met de Tafelmethode met Stoplichtkaartjes nog effectiever!

Download de verschillende materialen

Hieronder vind je de categorieën die leiden naar de downloads. Meer dan 350 downloads zijn het inmiddels. Geen zin om alles zelf te downloaden? Dat snap ik. Ik heb daar een oplossing voor: klik hier. Ook handig: Je vindt materialen, zoals doosjes met stoplichtkaartjes, een 3-in-1-Ouderoefenpakket en werkboeken voor het onderwijs in de webshop. Neem eens een kijkje!