Ouders betrekken bij het tafelen

Om de tafels goed te kunnen leren, is oefenen, oefenen en nog eens oefenen nodig. Bij sommige leerlingen gaat dit goed op basis van wat de rekenmethode aan oefening biedt, maar sommige kinderen hebben meer oefening nodig. Hieraan kan van alles ten grondslag liggen. Automatiseringsproblematiek, een leerproblemen of leerstoornis of simpelweg omdat er gewoon iets meer tijd nodig is. In veel gevallen doen scholen ook een beroep op ouders en vragen zij hen om ook thuis te oefenen met hun zoon of dochter. Ik geef je in dit blog graag een aantal tips over hoe je ouders bij het oefenen kunt betrekken, zodat het ook daadwerkelijk van de grond komt en goed wordt opgepakt.

Tip 1: Benut de algemene info-avond aan het begin van het schooljaar. Die algemene info-avonden kunnen wat mij betreft best groepsspecifieker als het gaat om inhoud. In een groep 4, 5 of 6 is het helemaal niet gek om tijd te besteden aan het belang van het leren van de tafels en de voorwaarden die nodig zijn om de tafels te leren. In mijn jaren als juf onderwierp ik de ouders altijd aan een snelheidstoetsje tafels op het bord. Hardop met z’n allen en dan flink de vaart erin. Eén minuutje klaar. Na een wat ongemakkelijk begin werden alle ouders fanatiek. 🙂 Daarnaast maakte ik het belang duidelijk aan de hand van complexere sommen uit de bovenbouw. Drie voorbeelden ondersteund door een plaatje (breuken, procenten, verhoudingstabel). Ook kort en krachtig. Daarna besprak ik hoe ouders kunnen helpen en wanneer ik een beroep ging doen op hun hulp. Een soort van stappenplan eigenlijk. Het leuke is dat de opzet van dit stappenplan leidraad is geweest voor het Oefenpakket voor ouders en school dat in de webshop te vinden is. Dit pakket heeft een uitgedacht stappenplan (via twee oefenroutes) over hoe er geoefend kan worden. Voor jou als leerkracht is het een kwestie van een kopie meegeven. Houd dit pakket dus in je achterhoofd!

Tip 2: Maak van thuis oefenen iets leuks. Oefenen thuis is natuurlijk iets anders dan het leren op school. Ouders zijn daarbij ook geen leraren. De gratis digitale downloads zijn heel goed in te zetten in de thuissituatie. Oefenen achter de computer is een toegankelijke manier. Hier thuis bij mijn tafelkampioen 🙂 werkt het als hij op een evenwichtsplankje achter de computer mag staan of een tennisbal in een frisbee mag ronddraaien. Ook de gratis spelletjes zijn goed thuis in te zetten. Ouders kunnen deze bestanden zelf gratis downloaden van de website. Willen ze echter tijd besparen? Dan krijgen ze met de 15-euro-deal alles netjes gesorteerd in digitale mappen in hun account. Met een muisklik staat alles dan op hun computer.

Tip 3: Laat ouders het alledaags gebruik van de tafels benadrukken. Deze tip spreekt vast voor zich. We gebruiken de tafels vaak in het dagelijks leven. Voor ons is het zo’n gesneden koek, dat we er geen erg meer in hebben. Bij het koken, bij het vullen van de lunchtrommel, bij het klussen, noem maar op. Laat ouders dat hardop benoemen aan hun zoon of dochter. Mijn tafelkampioen hier thuis speelt elke dag met zijn lego. Zo moeten verschillende onderdelen gezocht worden, groepjes onderdelen, en ook hier is hij, zonder dat hij het door heeft, tafels aan het inzetten om de hoeveelheid te weten. Vorig voorjaar heeft hij de sperzieboonplantjes geheel uit eigen beweging in 3 rijen van 7 geplant in onze moestuin. Helemaal trots dat hij een tafel had geplant.

Tip 4: Laat ouders de rol wisselen. Oefenen ouders thuis met de Stoplichtkaartjes? Laat het kind dan eens de meester/juf zijn en de tafels aanwijzen volgens de aanwijsstructuur. Kinderen vinden dat zo enorm leuk. Ouders kunnen door expres wat foutjes te maken hun kind alert houden. Tevens kunnen ze modelen hoe je omgaat met een foutje. Niet ieder kind kan namelijk goed omgaan met het maken van fouten. Als ze zien dat ouders doorzetten, ook als het moeilijk is, geven zij het goede voorbeeld.

Tip 5: Tafels leren op de wc. Het is een tip die al wat jaren meegaat, maar nog steeds is het een goede. Door een tafelkaart op de deur van het toilet te hangen, wordt het toiletbezoek ook een kort oefenmoment. Vooral als je afspreekt om de tafels hardop op te zeggen. Hier thuis moeten dat er minimaal 5 zijn. Naast het toilet zijn er nog meer plaatsen waar je de tafels kunt oefenen. Mijn tafelkampioen en buurjongen vinden het fantastisch als ik in de auto op weg naar school het tafel-piloten-spel speel. Met Schiphol-stem: ‘Dames en heren, wilt u checken of uw stoelriem vastzit en het tafeltje voor u is ingeklapt, we taxiën naar de startbaan (beetje extra gas op een ingehouden koppeling). …. Dames en heren, we gaan ons klaarmaken voor het opstijgen. Zet u schrap. 1-2-3- daar gaaaaan we (feitelijk alleen de hoek om, maar ‘we are airborn’)! Dames en heren we hebben wat bewolking. Kijk daar is een wolk…. wat staat daar op? Hey het is een tafelsom. Zijn jullie er klaar voor? (‘Jaaaa, vanaf de achterbank’) De som is 3 x 4. U moet snel antwoorden 3-2-…….. (‘Twaaaaaalf!! vanaf de achterbank)’. En zo verder. Het moet voor mij natuurlijk ook wel leuk blijven. 🙂

Met deze tips kun je ouders vast inspireren! Ben je leraar? Voel je vrij dit blog met de ouders van jouw kinderen te delen. Ook de andere blogs zijn wellicht interessant voor ze. Mocht er een leerling zijn die echt veel moeite heeft met de tafels? Dan is het handig dat je ouders tipt voor het kennismakingswebinar. Dat helpt ze goed op weg om deze methode in te zetten.

In de webshop vind je een gratis handleiding en ook de downloads zijn gratis. Neem zeker eens een kijkje.

Afbeeldingen via Pixabay: Elf-Moondance (moeder helpt kind met huiswerk) en Kinkate (kleine piloot)

Esther Monfils

Esther Monfils is het gezicht achter de Tafelmethode met Stoplichtkaartjes. Op www.stoplichtkaartjes.nl deelt zij ruim 280 gratis downloads voor het leren van de tafels met deze methode. Esther is orthopedagoog leerproblemen en heeft jarenlang voor de klas gestaan. Op de website vind je ook informatie over de training en webinar! Een aanrader als je meer wilt weten over deze methode!