Miniblog: Oefenen in 6 stappen

Miniblog: Oefenen met 6 stappen

In dit miniblog vertel ik je waarom we oefenen in 6 stappen! Misschien heb je je al afgevraagd waarom dat gebeurt! Ik vertel het je graag! Het is handig als je bij het lezen van dit blog een setje Stoplichtkaartjes hebt, zodat je mee kunt wijzen terwijl je leest.

Het begint met de drie groene kaartjes. Nadat je die hebt ingeoefend heb je de structuur neergezet, maar heb je kinderen ook al drie van de tien tafelsommen geleerd. Het besef dat je er al drie beheerst werkt motiverend. Vanuit hier wordt het verder opgebouwd, dat biedt structuur en overzicht. Stap voor stap krijgen kinderen inzicht in de tafel.

Stap 1: drie groene kaartjes

Deze oefen je eerste een aantal keer. Daarna ga je pas naar stap 2.

Stap 2: het aanleggen van het oranje kaartje voor 2x

Oefen nu even flink met deze vier kaartjes. Omdat de drie groene al lekker gaan, pakken kinderen de 2x ook snel mee.

Stap 3*: het aanleggen van de oranje kaartjes voor 4x en 6x

Oefen deze 6 kaartjes met de aanwijsstructuur.

Deze leg je tegelijk aan, omdat ze beiden via de 5x worden uitgerekend.

Stap 4*: Het aanleggen van het oranje kaartje voor 9x

Nu oefen je deze kaartjes.

Stap 5: Het aanleggen van het rode kaartjes voor 3x

Leg beide routes uit voor dit kaartje en oefen daarna weer met de aanwijsstructuur.

Stap 6*: Het aanleggen van de rode kaartjes voor 7x en 8x

Door deze stappen wordt de kleur- en kapstokstructuur nog beter ingeslepen bij kinderen. Er zijn veel klinische ervaringen die laten zien dat kinderen een tafel hierdoor snel onder de knie hebben.

Oefen nu met alle kaartjes. Durf lang vol te houden.

Je ziet het! Door de opbouw wordt niet alleen de structuur, de kapstokken, duidelijk. Kinderen leren er gaandeweg steeds een aantal bij. Door niet alles in één keer aan te bieden is het te overzien. Dat werkt niet alleen motiverend, het is ook prettig voor het werkgeheugen. Dat wordt niet overbelast.

*Bij stap 3, 4 en 6 zijn er ook andere variaties mogelijk in hoe je het aanbiedt. Nieuwsgierig? Ik vertel er meer over in het webinar en in de training. Klik hier voor meer informatie.

Heb je een vraag? Kijk bij de FAQ’s . Misschien wordt jouw vraag daar wel beantwoord. Zo niet, neem contact met mij op!

Esther Monfils

Esther Monfils

Esther Monfils is het gezicht achter de Tafelmethode met Stoplichtkaartjes. Op www.stoplichtkaartjes.nl deelt zij ruim 280 gratis downloads voor het leren van de tafels met deze methode. Esther is orthopedagoog leerproblemen en heeft jarenlang voor de klas gestaan. Op de website vind je ook informatie over de training en webinar! Een aanrader als je meer wilt weten over deze methode!