Veelgestelde vragen

Verschillende professionals zullen gebruik maken van deze methode. Niet iedere professional is echter erkend ambassadeur. Ik raad ouders of scholen die begeleiding zoeken voor individuele kinderen (of klein groepje kinderen) altijd aan een ambassadeur van deze methode te benaderen. Zij beschikken over veel kennis over deze methode. Je vindt hier erkende ambassadeurs.

De 15-euro-deal is een aanvullende dienst waarbij je betaalt voor het gemak om niet alles zelf te hoeven downloaden. In deze tijd waar we zo efficiënt mogelijk willen omgaan met onze kostbare tijd is dit natuurlijk 'an offer you can't refuse'!

Met de opbrengsten wordt de methode ook verder doorontwikkeld. Goed om te weten dus!

Ja, dat klopt. Na het verschijnen van de twee artikelen in het Tijdschrift voor Remedial Teaching in 2012 en 2013 hebben verschillende aanbieders hun interesse kenbaar gemaakt voor deze methode (toen nog bekend als Stoplichtmethode) en toestemming gekregen dit in hun leermiddelen te gebruiken. Deze toestemming is vervallen per 1 juli 2020. Eén van deze aanbieders heeft ervoor gekozen om deze methode vanaf 1 juli 2020 in een ander jasje (andere kleuren en ander 'verhaal') aan te bieden. Voor de goede orde maken we graag duidelijk dat hierbij enkele principes gehanteerd worden waarmee binnen de Tafelmethode met Stoplichtkaartjes anders wordt omgegaan. Het gebruik van kleuren die niet logisch door ons brein te koppelen zijn aan makkelijk, iets moeilijker en moeilijkst is te belastend voor het werkgeheugen. De kleuren en het verhaal van de Tafelmethode met Stoplichtkaartjes is niet voor niets gekozen: de kleuren hebben deze betekenis reeds door het gebruik ervan in onze maatschappij. Wees je er dus van bewust dat een afgeleide methode mogelijk niet tot het gewenste resultaat kan leiden.

Er is ook een aanbieder die materiaal aanbiedt waarbij gebruik wordt gemaakt van de kleuren groen, oranje en rood, maar waarbij zelf bepaald wordt welke sommen groen (ken ik al goed), oranje (ken ik al aardig, nog even oefenen) en rood (vind ik nog moeilijk) zijn. Dit hoort niet bij mijn methode. Het belast het werkgeheugen onnodig. Elke tafel heeft dan een andere kleurstelling. Dit is mijns inziens te verwarrend voor kinderen, vooral als er van leerproblemen sprake is. Het werkgeheugen is dan aangedaan. Wil je wel werken met dat principe? Gebruik 'gewone' kaartjes en maak flitsstapels. 

Dit zijn de principes van de Tafelmethode met Stoplichtkaartjes!

Deze kleuren zijn heel erg belangrijk in deze methode! En wel op twee manieren: de kleuren zijn 'logisch' om makkelijk, iets moeilijker en moeilijkst te visualiseren. Dat komt omdat deze kleuren door verschillende toepassingen in onze maatschappij als zodanig zijn gememoriseerd. De ondersteuning van het 'verhaal' maakt dat nog duidelijker voor de kinderen. Daarnaast zit er een responsinhibitiemodel achter. Bij rood moet je namelijk stoppen en nadenken. Kinderen stellen zichzelf verschillende denksturende vragen (zelfsturing) om zo tot een antwoord te komen. Esther schreef hier een blog over! Klik hier om het blog te lezen.

Nee hoor! Zeker niet. Afhankelijk van wat je wilt oefenen kun je de materialen downloaden die je nodig hebt. Ga je de tafels aanleren dan is er feitelijk één download echt nodig: Klik hier.

Al het andere materialen is om extra in te zetten, bijvoorbeeld voor inoefening. Zie je op tegen het downloaden? Download dan per keer wat je nodig hebt. Met de digitale oefenmaterialen kom je ook al een heel eind. Voor gebruik in bijvoorbeeld de klas is het handig om eerst met de digitale oefenmaterialen te beginnen.

Kies voor gemak: kies voor de 15-euro-deal. Je ontvangt dan alle downloads in één keer. 

De vraag is mij een aantal keer gesteld. Helaas is dit niet mogelijk. Dat komt omdat er zoveel materialen zijn, het wordt simpelweg te duur.  En daarnaast beschik ik niet over een grote ruimte waar ik grote kisten kan opslaan. 

Kijk eens in de webshop, daar zijn wel enkele materialen te koop. Daarbij geef ik je de volgende tip: het is niet nodig om alles gelijk paraat te hebben. Het hangt natuurlijk ook af van de setting waarin je werkt. Maak alleen wat je écht nodig hebt en maak vervolgens beetje voor beetje wat. Heb je de mogelijkheid om het uit te besteden? Dan is dat natuurlijk helemaal top. Bij een lerarenlezing vertelde een leraar eens dat zij de klassenouders alles had laten printen en lamineren en dat vervolgens elk kind een envelop mee naar huis kreeg, met gelamineerde vellen, knipinstructies en een inleverdatum.

Voor het kunnen 'tafelen' is voorkennis nodig. Als dit nog niet goed getraind is dan heeft het leren van de tafels weinig zin! Daarom wordt er op deze website expliciet aandacht besteed aan de voorwaarden die nodig zijn om tot het leren van de tafels te komen. Klik hier

Schrijven op de kaartjes raad ik af. Zeker in de eerste fasen. Het is namelijk de bedoeling dat kinderen leren dat de kaartjes voor alle tafels in te zetten zijn. Je kunt er kaartjes onder leggen met de tafelsom erop. Die vind je ook op de website. In de handleiding lees je hier meer over. 

Er wordt gewerkt met de 1x, 10x, 5x-structuur waarbij kinderen steeds één of twee groepjes uitstappen: één of twee groepjes minder of meer dus. Het herhaald optellen en aftrekken is hierbij belangrijk en komt aan de orde in de eerste fasen. Ook het verdubbelen van tafels en de omkeereigenschap komen aan bod. Je leest hier meer over in de gratis handleiding

Deze methode is bedacht door Els Roessingh-van Iterson. Al vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw helpt zij kinderen met de door haar ontwikkelde methode, die zij Stoplichtmethode noemde. In 2008 heeft zij het stokje overgedragen aan Esther Monfils, die in 2012 en 2013 artikelen voor deze methode schreef voor het Tijdschrift voor Remedial Teaching. In januari 2020 heeft de Stoplichtmethode een naamsverandering ondergaan en vanaf medio mei 2020 is de website rondom de Tafelmethode met Stoplichtkaartjes gelanceerd.

Nee. Ook zonder een training/lezing kan het materiaal gebruikt worden door professionals. Ik raad wel altijd aan om de handleiding goed te raadplegen. Hierin staat precies omschreven hoe de methode bedoeld is. 

De training/lezing is echter een zinvolle aanvulling op de kennis die je reeds op het gebied van deze methode hebt.  Je vindt hier meer informatie!

Jazeker dat kan! De training wordt aangepast aan de doelgroep. Stuur een mail naar info@stoplichtkaartjes.nl of neem contact op via het contactformulier.

Nee dat is niet mogelijk. De lezing of training wordt niet opgenomen. Wel kun je naar de volgende podcast luisteren:

Nee, de ambassadeurstraining wordt alleen online gegeven. Op deze manier kan de voordelige prijs gehandhaafd blijven. Incompany is de training wel op locatie mogelijk. Er dienen dan minimaal 15 deelnemers te zijn. Neem contact op om meer te weten te komen over de incompanytraining.

Nee! Het betreft hier een particuliere dienst. Het is mijn missie om deze methode aan alle kinderen beschikbaar te stellen! Koop je de 15-euro-deal of volg je een scholing, dan is dit zonder BTW. Je ontvangt een kwitantie.

Als je besluit de ambassadeurstraining te volgen dan zit de 15-euro-deal daar bij inbegrepen. Als je zelf alles al gedownload had, dan kun je jammer genoeg geen korting krijgen. Niet getreurd! De voordelen van het ambassadeursschap zijn zo groot dat het je investering meer dan waard zal zijn :-).