Stoplichtkaartjes blog

Ouders helpen met huiswerk

Ouders betrekken bij het tafelen

Om de tafels goed te kunnen leren, is oefenen, oefenen en nog eens oefenen nodig. Bij sommige leerlingen gaat dit goed op basis van wat de rekenmethode aan oefening biedt, maar sommige kinderen hebben meer oefening nodig. Hieraan kan van alles ten grondslag liggen. Automatiseringsproblematiek, een leerproblemen of leerstoornis of…

Lees verder
Niet schrijven op kaartjes maar sommen eronder

Mini-blog: schrijven op de kaartjes?

Als je werkt met de Stoplichtkaartjes, dan lijkt het handig om de sommen op de kaartjes te schrijven. Sommige gebruikers vertellen me vol trots dat ze dit doen. In mijn trainingen vertel ik dat ik daar niet zo’n voorstander van ben. Ik leg je graag uit waarom. Stel je voor:…

Lees verder
pingpong

Bewegend leren en het leren van de tafels

We weten allemaal dat bewegen goed voor ons is, maar wist je ook dat het goed is voor het leren van de tafels? Als we spelen leren we! We activeren onze hersenen en dat maakt het mogelijk om nieuwe dingen te leren. Verder weten we dat het goed is om…

Lees verder
Stappenkaart_aanbieden kaartjes

Miniblog: Oefenen in 6 stappen

Miniblog: Oefenen met 6 stappen In dit miniblog vertel ik je waarom we oefenen in 6 stappen! Misschien heb je je al afgevraagd waarom dat gebeurt! Ik vertel het je graag! Het is handig als je bij het lezen van dit blog een setje Stoplichtkaartjes hebt, zodat je mee kunt…

Lees verder
Jongen-die-tafels-moeilijk-vindt

Executieve functies en het leren van de tafels

Zoals je misschien weet, houd ik mij ook veel bezig met executieve functieversterking. Toen ik als juf in het onderwijs werkte had ik nog niet van executieve functies gehoord. Pas later leerde ik dat dingen die ik als juf deed passen in het kader van executieve functieversterking. Ook bij het…

Lees verder
cooperatieve werkvormen

Het gebruik van coöperatieve werkvormen bij de Tafelmethode met Stoplichtkaartjes

De Tafelmethode met Stoplichtkaartjes is heel goed in te zetten in de klas.  Op de website zijn veel materialen te vinden die het mogelijk maken deze op het digibord te gebruiken, maar je vindt er ook materialen die gebruikt kunnen worden bij de zelfstandige verwerking in groepjes. In dit blog…

Lees verder
Stoplichtkaartjes EDI liggend

Werken met de Tafelmethode met Stoplichtkaartjes volgens EDI!

Je kunt verschillende dingen doen om de Tafelmethode met Stoplichtkaartjes binnen een EDI-format aan te leren. In dit blog laat ik zien dat het aanleren en inoefenen van de tafels met mijn methode heel goed kan binnen het model van expliciete directe instructie. Binnen dit model vervult de leraar een…

Lees verder
getallenlijn

Horizontaal oefenen als leidraad

In een eerder blog schreef ik over de logica van de kleuren binnen deze methodiek. Vandaag zet ik een andere logica centraal: het horizontaal oefenen. In mijn training en webinar vertel ik er ook over, maar nu ook in dit blog. Vroeger leerde je de tafels middels opdreunen. De meester…

Lees verder
groen-oranje-rood-in-zicht

Groen, oranje, rood in zicht: de tafels leer je met de kleuren van het stoplicht!

Bij de Tafelmethode met Stoplichtkaartjes wordt er gewerkt met de kleuren van het stoplicht. Oversteken bij groen mag! En is dus makkelijk. Niet voor niets dat groen staat voor de makkelijke tafels. Overal in onze maatschappij staat groen voor makkelijk/je mag gaan/goed. Dit is dus heel logisch voor kinderen. Bij…

Lees verder